Hot and cold

10Feb10

I got a great recipe from one of my books, Vegetarische Köstlichkeiten aus 40 Ländern der Welt by B. Rias-Bucher, Grünkern-Pilaw mit Bulgur. This week I wanted to make some, but I didn’t have the ingredients. So I made a found-in-the-cupboard-version. I just love the hot pilaw with the cooling yoghurt sauce.

Boil
1/2 cup Grünkern (unripe spelt grain that is smoked) in 1 cup of water (Boil it, lower the heat and wait until the liquid is absorbed by the grains)

in a large pot, heat some oil and add about 1 chopped onion. Sauté, add 1 grated carrot, then 1 can of tomatoes (about 400g). Season with chili (lots), paprika, and salt. Let it simmer until enough liquid has evaporated.

Mix 150 g of yoghurt with 1/2 tsp olive oil and mint (if you have fresh mint, use it. I never do, so I use Nana Minze, a good herbal mint tea…).

Serve everything together.

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2 Responses to “Hot and cold”

  1. Hört sich gut an, auch wenn ich bisher eher skeptisch vor dem Grünkern stand … Der wird so als ganzes wie er ist verarbeitet, oder? Und in Minzjoghurt könnte ich mich reinlegen, liebe das einfach!

    • Jup, hier wird der Grünkern einfach so verarbeitet. Ginge sicher auch mit Reis oder Dinkel oder so – ich finde Grünkern lecker, weil er noch das rauchige Aroma dabeihat, also nicht so öd schmeckt. Und dann schön scharf mit den Tomaten, damit der Minzjoghurt schön kühlen kann, ooooooh, mmmmmh!


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