Cuisine togolaise

11Jan10

If you happen to go to Sokodé/Togo, drop by at Assia’s restaurant “au bon coin” (sur la route de Lomé, coté gauche). There you can eat great fufu with sauce; and in the morning you can get Riz au gras there.  If you are not in Togo, you can nevertheless have some riz au gras – you have just to make it yourself.

You need:

2 tblsp oil (neutral taste)
3 generous tblsp tomato purée (Tomatenmark)
1 onion
1 small carrot
about 1/8 of a small cabbage
1 small tomato (optional)
1 chili
1/2 cup (about 1/8 l) basmati rice
1 cup water
1/4 cup of aniseed (I grind it in the mortar)
1/4 tsp of chili powder
1/4 tsp of powder for vegetable stock
1 dash of ginger powder
1/4 tsp of turmeric powder
salt
garlic (optional)

In a pot, heat the oil and add the tomato purée. Stir well, inhale the smell (it reminds of being in Togo), chop the onion coarsely and add it. Lower the heat.

If you use a tomato, chop it and add it. Fry for some time. Chop the carrot and the cabbage, add it. Wash the rice and rinse well.

Add the water to the pot, add all the ingredients except the rice, bring to a boil. Add the rice, lower the heat and wait 20 minutes until it’s done.

I like this dish also cold, so it’s perfect for a bento. It should be pretty spicy.

If you don’t have all the vegetables you need, just use what you’ve got – for me, Togolese kitchen means also using the ingredients you’ve got.

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4 Responses to “Cuisine togolaise”

  1. 1 Anna-Maria

    hello,
    habe in muenchen in der senefelderstrasse gestern einen laden gesehen (ariana oder so) der afrikanisches essen/zutaten verkauft. jedenfalls stand fufu-flour in der auslage. falls dir das weiterhilft?

    • Ui, das könnte ich mal testen, ob das ein adäquater ersatz ist. zwar geht auch yams kochen und in der küchenmaschine kneten, aber bis ich allein so eine ganze yamswurzel aufgefuttert hab, dauert das…

      • 3 Anna-Maria

        kann ja mal schauen, was die so haben, und dann was kaufen (evtl schicken?). oder wann kommst du mal wieder nach muc?

  2. 4 Elisabeth

    in darmstadt oder frankfurt müsste es auch einiges geben, einfach mal barbara fragen? die hat sicher gute quellen. wir nehmen für fufu immer grieß und evtl. kartoffelmehl, das hat bertrand oft gemacht und das african feeling in newtown macht es auch so.


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